Sunnah product d.o.o. – Distribucija za područje Srbije

БОС
СРБ
DEU

Čurekot- Nigella sativa

Vaši prijatelji bi rado vidjeli ovo...

Nigella sativa je jedna od najcjenjenijih medicinskih sjemenki u historiji. Čurekot kao lijek je odavno poznat na području Azije. Najbolje sjemenke dolaze iz Egipta gdje rastu pod skoro idealnim uvjetima u oazama gdje se zalijevaju dok se sjemenke ne formiraju. Sjemenke čurekota su nađene  u grobnici Tutankamona. Iako se spominju u Bibliji i od strane Poslanika Muhameda s.a.v.s. nisu se počele pažljivo istraživati do prije četrdeset godina. Od tada je provedeno više od 200 naučnih studija o čurekotu. Čurekot kao lijek je odavno poznat na području Azije.

Nigella sativa (N. sativa)  ili sjemenke čurekota, čurokota i crnog kima,  također poznato pod nazivom  ‘Al-Habba Al-Sauda’ ili ‘Al-Habba Al-Barakah’ na arapskom, je na Bliskom Istoku, Dalekom Istoku i Srednjoj Aziji odavno poznato kao prirodan lijek za mnoge bolesti kao i začin za posipanje po kruhu i začinavanje krastavaca. Prema Abu Huraira  Muhamed s.a.v.s je rekao

قال رسول االله صلى االله علیھ وسلم (علیكم بھذه الحبة السوداء فأن فیھا شفاء من كل داء إلا السأم ) والسأم ھو الموت رواه أبو ھریرة رضى االله عنھ وأخرجھ البحاري

Što znači: koristite crno sjeme, ono je lijek za sve bolesti osim smrti“.

čurekot,imunitet, Nigella Sativa, timokinon, sjemenke, sjeme, krvni pritisak, karcinoma, pluća, kolesterola, tegobe, gripa, alkaloida, ulja, koncentracija,lijek

Slika 1. Cvijet čurekota

čurekot,imunitet, Nigella Sativa, timokinon, sjemenke, sjeme, krvni pritisak, karcinoma, pluća, kolesterola, tegobe, gripa, alkaloida, ulja, koncentracija,lijek

Slika 2. Sjemenke čurekota

Nigella sativa L. (porodica  Ranunculaceae) se koristi u svom izvornom obliku kao sjemenka, pomiješana sa medom ili kao hladno prešano ulje. Ustanovljeno je da sjemenke  čurekota imaju antibakterijsko, antiparazitsko, antifungicidno, diuretičko, protivupalno dejstvo. Dobro se pokazalo za dojilje, protiv nadimanja i za regulisanje masnoće u krvi. Rađene su studije gdje se pokazalo kako je čurekot dobar u liječenju bolesti pluća. Samo ulje smanjuje krvni pritisak i poboljšava disanje. Dobro djeluje protiv visokih koncentracija kolesterola, triglicerida i glukoze. Dokazano je pozitivno dejstvo sjemenki u tretiranju različitih kožnih oboljenja i alergija.

Historijski čurekot se koristio protiv glavobolje, zubobolje, začepljenog nosa i crijevnih parazita. Također se koristio protiv konjuktivitisa, apscesa i parazita.

Danas se čurekot koristi za olakšavanje probavnih tegoba kao što su gasovi, grčeva u trbuhu, dijareje, dizenterije, konstipacije i hemeroida. Također se koristi za respiratorne tegobe uključujući astmu, alergije, kašalj, bronhitis, emfizem, gripu, svinjsku gripu i kongestije.

Druge upotrebe uključuju snižavanje krvnog pritiska, nivoa kolesterola u krvi, olakšavanju nekih oblika karcinoma i osnaživanja imuniteta.

Poznati grčki farmakolog, botanist i doktor  Dioskorides je čurekot koristio za liječenje zubobolje i glavobolje.

Poznati perzijski doktor Ibn Sina (Avicena) u svom Kanonu medicine opisuje čurekot i naročito pominje njegovu upotrebu za tretiranje dispneje (teškoća sa disanjem).

Razlog ljekovitosti čurekota se može naći u kompleksnoj hemijskoj strukturi sjemenke. Ove sjemenke su sastavljene od preko stotine različitih hemijskih konstituenata, kao i značajnih količina svih esencijalnih masnih kiselina. Iako se u medicinske svrhe najviše koristi ulje, sjemenke se često koriste u kuhanju- umacima, pecivima i mediteranskim sirevima.
Nigella sativa L.imaju jako malo arome ali su karminativne što znači da pomažu probavi i otpuštanju  gasova u želucu i crijevima. Potpomažu peristaltiku i eliminaciju. Esencijalno ulje čurekota je antimikrobijalno i pomaže u eliminaciji crijevnih parazita.

Kada se čurekot kombinira sa bijelim lukom pomaže harmonizaciju neravnoteže gdje  ćelije imuniteta napadaju zdrave ćelije. Tehnički se ovo svojstvo naziva “imunomodulatorna reakcija.” Razlika između čurekota i interferona je ta da kada se daje u normalnim količinama čurekot nema poznate nuspojave. Ljepota čurekota leži  u njegovoj sposobnosti da povrati harmoniju odnosno ravnotežu organizma.

Čurekot se nekad koristi u kombinaciji sa cisteinom, vitaminom E i šafranom da se olakšaju nuspojave kemoterapijskog sredstva cisplatina.

Sjemenke čurekota sadrže oko 36-38% ulja, proteina, alkaloida, saponina i 0,4-2,5% esencijalnih ulja.

Ulje sadrži i 15-ak sterola među kojima beta-sitosterol, te tokoferol za koji se vjeruje da inhibira peroksidaciju polinezasićenih masnih kiselina , čime doprinosi stabilnosti ulja. Masno ulje sadrži  0,4-2,5% biološki aktivnog eteričnog ulja.

Čurekot je bogat fenolima koji se koriste kao antioksidacijska sredstva i sa esencijalnim masnim kiselinama osim bioaktivnih spojeva kao što su steroli i tokoli. Osim toga čisto ulje sadrži proteine, aminokiseline, reducirajuće šećere, biljni lijepak, alkaloide, organske kiseline, tanine, smole, sirova vlakna, minerale i vitamine. Među svim ostalim uljnim sjemenkama sjemenke čurekota  su zanimljive zbog potencijalne upotrebe u preparatima koji sadrže fitohemikalije sa jakim antioksidativnim svojstvima i zdravstvenim koristima. Timokinon je aktivni sastojak u sirovom ekstraktu sjemenke koji je u in vitro i in vivo istraživanjima pokazao dobru protivupalnu i antioksidativnu učinkovitost kod liječenja astme, encefalomijelitisa, dijabetesa, neurodegeneracije i karcenogeneza.

Okus ulja čurekota ukusan je i začinskog tipa.  Slobodno njime začinite hladne salate sa povrćem, ali i gotove obroke.

Tablica 1. Nutritivne vrijednosti čurekotovog ulja

Nutrijent Količina
Protein 208 ug/g
Tiamin 15ug/g
Riboflavin 1 ug/g
Piridoksin 5ug/g
Niacin 57 ug/g
Folacin 610 IU/g
Kalcij 1.859 mg/g
Željezo 105 ug/g
Bakar 18 ug/g
Cink 60 ug/g
Fosfor 5.265 mg/g
Zasićene kiseline 18.1%
Mononezasićene kiseline 23.8%
Polinezasićene kiseline 58.1%

Izvori: WebMDPubMed,inPharma

Categories: