Sunnah product d.o.o. – Distribucija za područje Srbije

БОС
СРБ
DEU

Kantarion i ulje kantariona

Vaši prijatelji bi rado vidjeli ovo...

Kantarion (Gospina trava, bogorodičina trava, gospino zelje, sentjanzovka, sentjanzevka), botaničko ime Hypericum perforatum L. je višegodišnja zeljasta biljka iz porodice Hypericaceae. Originalno potiče iz Europe,ali je tokom godina prenesena u ostale umjerene pojase Zemljine kugle gdje sada raste i prirodno ne samo  u uzgoju. Ime vrste „perforatum“ označava postojanje malih uljnih žlijezda u listovima koje liče na prozore i na svjetlu su jasno vidljive. Dvije glavne tvari za koje se vjeruje da su odgovorne za ljekovitost kantariona su hipericin i hiperforin.

Kantarion (Hypericum perforatum L.) jedna je od najviše ispitivanih biljnih vrsta. Odlikuje se širokom ekološkom amplitudom i veoma lijepom stabljikom sa žutim cvjetovima. Kantarion se koristio i koristi u tradicionalnoj medicini širom svijeta, a danas kada su izolovane njegove bioaktivne komponente kao što su hipericin, hiperforin, kvercitrin ali i samo etarsko ulje, počeo je da se koristi i u standardnoj medicini. Ispitana je antimikrobna aktivnost ekstrakta kantariona i njegovih bioaktivnih komponenti i dobijeni su značajni rezultati o njegovom dejstvu protiv patogenih mikroorganizama.

Dosadašnja istraživanja pokazuju da čitava biljka posjeduje svojstva koja su jako korisna u borbi protiv nekoliko virusnih infekcija.

kantarion, ulje kantariona, hipericin, Hypericum perforatum

 

Ljekovita svojstva kantariona su poznata od drevnih vremena i čak su medicinski autoriteti kao što su Dioskorides i Hipokrat znali njegovu ljekovitost. U stvari, od Srednjeg vijeka ova biljka se primjenjuje za učinkovito tretiranje nekoliko medicinskih stanja.

Hemijska analiza kantariona je otkrila da biljka sadrži nekoliko tvari gdje je također uključeno oko 10% tanina. Za tanine se vjeruje da su odgovorni za iscjeliteljska svojstva kantariona svojim djelovanjem taloženja astrigenta i proteina. Ranije su botaničari većinu ljekovitih svojstava kantariona pripisivali crvenkastom pigmentu hipericinu. Najnovija istraživanja pokazuju da osim hipericina i njegovih povezanih spojeva za ljekovitost kantariona su odgovorne i druge tvari ekstrahirane iz čitave stabljike kantariona. Trenutno se istražuje efekat hiperforina u kantarionu, najviše u liječenju depresije.

Hipericin i pseudohipericin su pokazali i antiviralna i antimikrobna svojstva. Vjeruje se da se njihove molekule nespecifično vežu na ćelijske membrane bakterija i virusa što dovodi do fotooksidacije patogena i na kraju ih eliminira. Hiperforin i adhiperforin djeluju na hemijske glasnike u nervnom sistemu koji regulišu raspoloženje. Hiperforin je pokazao dobra antimikrobna svojstva protiv gram pozitivnih bakterija. Hipericin je poznat kao antidepresiv kao i snažno antiviralno svojstvo.

Način primjene

Kantarion se u medicinske svrhe primjenjuje u obliku čaja (sušeni cvjetovi i listovi) i u obliku ulja (macerat cvjetova u maslinovom ulju).

Ulje se macerira tako što se svježe ubrani cvjetovi kantariona nekoliko sedmica ostavljaju u maslinovom ulju,na sunčevoj svjetlosti, zatim se ulje cijedi i sipa u tamne boce. Tokom maceriranja u maslinovom ulju kantarion otpušta i ulje dobiva karakterističnu crvenu boju. Ta boja služi i kao značajka kvalitete gdje se smatra da što je izraženija crvena boja ulje je bolje  kvalitete. Crvena boja ulja kantariona se pripisuje proizvodu supstance prisutne u biljci-hipericinu.

kantarion, ulje kantariona, hipericin, Hypericum perforatum

Cvijet i ulje kantariona

Ulje kantariona površinski se nanosi na kožu za liječenje ozljeda, opekotina, upalu mišića i živaca, reumatizam,išijas,  neuralgiju, lumbago i giht. Poboljšava cirkulaciju zbog čega može da služi i kao masažno ulje. Ulje se također može primjenjivati i oralno za tretiranje peptičnog čira i osjetljivosti želuca. Osim što je izvrstan antiseptik ulje kantariona posjeduje antiviralna kao i antiupalna svojstva i djeluje jednako dobro kada se primjenjuje oralno ili vanjski, na kožu.

kantarion, ulje kantariona, hipericin, Hypericum perforatum

Uspješno se koristi za liječenje rana od ležanja. Zavoji sa uljem se trebaju mijenjati nekoliko puta dnevno

Tokom trudnoće se može koristiti za prevenciju pojave strija i za masiranje međice. Međutim, tokom trudnoće nije sigurno konzumirati čaj od kantariona.

Također je bitno napomenuti da se pokazalo da je ulje kantariona izvanredan lijek za različite ženske boljke kao što su ciste na jajnicima, upale jajnika, vaginalne  gljivične infekcije.

Ulje kantariona pomaže sa:

  • modricama
  • opekotinama prvog stepena
  • upalama jajnika
  • vaginalnim infekcijama (gljivične i virusne infekcije, uključujući HPV, herpes)
  • hemoroide
  • proširenih vena
  • čireva
  • ožiljaka, strija i akni
  • reumatizma i gihta
  • upale mišića i živaca

Ulje kantariona za kosu

Korisno je za kosu na taj način da usporava i smanjuje pojačano lučenje sebuma, hrani korijen i na taj način potiče brži rast kose. Kada se koristi duži vremenski period kosa postaje otpornija i jača protiv brojnih vanjskih utjecaja.

Pošto ulje kantariona hrani epitel na glavi i poboljšava cirkulaciju skalpa dolazi do manje opadanja kose i pojave peruti. Potrebno ga je primjenjivati dva puta sedmično, utrljavanjem od korijena do vrhova. Ovako namazano ulje se na glavi drži pola sata pa se ispere šamponom.

Recept za bolji rast kose:

U pola litre šampona od koprive uspite bočicu AD kapi, ulja kantariona i 100 ml pantenola. Ovaj šampon bi se trebao koristiti neko vrijeme da bi se pokazali rezultati. Sastojke možete nabaviti u apotekama.

Nuspojave i posebna upozorenja

Upotreba kantariona u bilo kojem obliku stvara fotosenzitivnost kože. Zbog toga se savjetuje ljudima svijetlog tena koji koriste kantarion da se čuvaju sunčeve svjetlosti i UV zračenja (solarij) tokom korištenja kantariona .

Ulje kantariona treba čuvati u tamnim bocama/posudama jer se aktivni sastojci u kantarionovom ulju mogu deaktivirati pod utjecajem svjetla.

IZVORI: https://nccih.nih.gov, http://abc.herbalgram.org, http://www.herbs2000.com,

 

Categories: