Sunnah product d.o.o. – Distribucija za područje Srbije

БОС
СРБ
DEU

Kokosovo ulje

Vaši prijatelji bi rado vidjeli ovo...

   Kokosovo ulje dobiva se iz bijelog unutrašnjeg dijela ploda kokosovih oraha koji rastu na kokosovoj palmi koje se danas uzgajaju u tropskim područjima. Unutrašnjost kokosovog oraha se usitnjava i miješa s vodom, pa se u vremenu od 24 sata prirodnim putem kokosovo mlijeko izdvoji na površini i nakon toga sakuplja. To je tradicionalni način dobivanja djevičanskog ili nerafiniranog kokosovog ulja. Rafinirano kokosovo ulje dobiva se kemijskim postupcima. Nerafinirano ulje (hladno prešano) je najkvalitetnije jer ne prolazi kroz proces rafiniranja i ne gubi svoja ljekovita svojstva.

 

Hladno prešano kokosovo ulje se naziva i „djevičansko ulje kokosa“. To je ulje koje nije prošlo proces bijeljenja, deodoriranja ili rafinacije.

Kokosovo ulje se koristi u ishrani i za olakšavanje nekih medicinskih stanja kao što su dijabetes, srčana oboljenja, hronična iscroljenost, Kronova bolest, sindrom iritabilnih crijeva (IBS), Alcheimerovu bolest, oboljenja štitne žlijezde, oboljenja žuči,  vraćanje energije i oporavljanje imuniteta. Uprkos njegovom visokom kalorijskom sadržaju i sadržaju zasićenih masnih kiselina može se koristiti za snižavanje kolesterola i tjelesne težine.

Kokosovo ulje ima odličan efekat kao ulje za masažu i njegu kože i kose.

Kokosovo ulje se može koristiti za njegu jako suhe kože, i za tretiranje ekcema i kožnih oboljenja kao što je psorijaza. Koristi se i u proizvodima za kosu da se spriječi oštećenje kose.

Kokosovo ulje je stabilno na visokim temperaturama zbog čega se može koristiti u pripremanju hrane, za prženje i pečenje i kao dodatak u jelima i pićima. Preporučena doza je 2-4 supene kašike dnevno.

Mehanizam djelovanja kokosovog ulja.

Oko 84% kalorija iz kokosovog ulja dolaze iz zasićenih masnih kiselina. To objašnjava zašto je kokosovo ulje u čvrstom stanju na sobnoj temperaturi (ca 20-21 ˚C), ima dug rok trajanja i može se pripremati na visokim temperaturama. Iako zasićene masne kiseline imaju lošu reputaciju zasićene masne kiseline kojima je kokosovo ulje bogato su malo drugačija priča.

Kokosovo ulje je bogato sa zasićenim mastima zvanim srednjolančanim trigliceridima. Ove masti imaju drukčije djelovanje od drugih zasićenih masti u tijelu. Unošenjem u tijelu ne talože se kao rezerva u masnom tkivu jer se drukčije metaboliziraju od masnih kiselina dužih lanaca. Spremaju se u jetru gdje se direktno  iskorištavaju za energija iz čega proizilazi efekat mršavljenja od kokosovog ulja. Kokosovo ulje je lako probavljivo zbog čega ne opterećuje jetru sa prevelikom akumulacijom masnih zaliha.

Zbog svog svojstva lake probavljivosti pogodno je za osobe sa probavnim tegobama jer pomaže bolje iskorištavanje hranjivih tvari i olakšava rad probavnog sistema.

Ključni sastojak ulja kokosa su laurinska i kaprilična kiselina. Laurinsku kiselinu tijelo pretvara u monolaurin za kojeg postoje indicije da ima snažno djelovanje protiv virusa, bakterija i gljjivica.  Kaprilična kiselina ima slično djelovanje, u tijelo se pretvara u monokaprin koji ima jako antifugalno djelovanje od čega dolazi preporuka da se kokosovo ulje uključi u prehranu kao način borbe protiv candide.

Iako kokosovo ulje ima visok kalorični sadržaj to ne znači da se te kalorije u organizmu efikasno ne troše, jer se različite namirnice različito metaboliraju. Kokosovo ulje ima termogenski učinak odnosno povećava potrošnju energiju  u tijelu i sagorjevanje masti. Na taj način ubrzava metabolizam i njegova konzumacija pruža značajnu pomoć pri mršavljenju. Osim što daje više energije kokosovo ulje povećava osjećaj sitosti.

Upotreba i čuvanje

Kokosovo ulje se može upotrebljavati u pripremanju raznih jela, gdje ovisno o načina pripreme, ostavlja blagu, gotovo neprimjetnu ugodnu aromu kokosa.

Za njegu kože se može koristiti bez zagrijavanja odnosno otapanja jer se u dodiru s kožom i tjelesnom temperaturom otapa.

Za njegu kose se može upotrebljavati na taj način da se na tjeme utrlja kokosovo ulje, umota se i drži najmanje pola sata prije pranja.

Čuva se na sobnoj temperaturi, na suhom i tamnom mjestu. Na sobnoj temperaturi ulje je u čvrstom stanju, u obliku masti, dok se blagim zagrijavanjem na temperaturama iznad 24˚C pretvara u ulje. Za njegu kože se može koristiti bez zagrijavanja odnosno otapanja jer se u dodiru s kožom i tjelesnom temperaturom otapa.

 

Izvori: webmdncbi,Istine i laži o hrani

 

 

kokosovo ulje 150g Kokosovo ulje 150 g/196 ml Kokosovo ulje 150g

 

Kokosovo Ulje 150 G/196 Ml

8.50 BAM

 

Categories: