Sunnah product d.o.o. – Distribucija za područje Srbije

БОС
СРБ
DEU

Čurekotovo ulje i regulacija krvnog pritiska

Vaši prijatelji bi rado vidjeli ovo...

Čurekotovo ulje i regulacija krvnog pritiska

Nigella sativa

Uglavnom je poznato da je Nigella sativa ili čurekot / crni kumin posebna sjemenka čija je ljekovita svojstva nauka potvrdila u mnogobrojnim istraživnjima, za koju je posljednji Božiji poslanik Muhammed, a.s. rekao da liječi sve osim smrti. Pa tako danas znamo da se koristi za liječenje čitavog niza bolesti, a posebno kod problema probavnog trakta i dišnih organa . Njegov glavni sastojak zove se timokinon, a samo ulje, uz palmitinsku i stearinsku kiselinu sadrži i oleinsku, linolnu, arahidonsku kiselinu, vitamine B kompleksa, kalcij, željezo, fosfor, te antioksidanse bakar i cink.

Istraživanjima je potvrđeno da:

Inhibira rast tumora do 50% Povećava rast zdravih stanica koštane srži za 250% Pomaže pri proizvodnji prirodnog interferona Pokazuje snažna antibakterijska i protuupalna svojstva Pomaže u zaštiti tijela od oštećenja od kemoterapije i zračenja Deaktivira i/ili ubija određene vrste stanica karcinoma

Među bolestima na čije izlječenje utječe ulje crnog kima nabrajaju se autoimune bolesti poput multiple skleroze, reumatoidnog artritisa i psorijaze, astma, alergije, kronični umor, povišeni kolesterol, šećerna bolest, hemoroidi, proširene vene, visoki krvni tlak, bakterijske, gljivične i parazitske infekcije, glavobolje, ekcemi, kožne gljivice, lišajevi, neurodermitis, akne, bronhitis, kašalj, upala pluća, upala sinusa, smanjeni imunitet, bolovi u zglobovima i mišićima, bolovi u želucu i crijevima, crijevne gljivice, nadutost, proljev, kolike, jetrene bolesti i oštećenja, bubrežni kamenci, nesanica, depresija, slaba cirkulacija, PMS, AIDS, karcinom…

Čurekotovo ulje i regulacija krvnog pritiska – Način djelovanja

Pored svega nabrojanog ovaj put ćemo izdvojiti regulaciju krvnog pritiska kako smo i naslovili ovaj članak.

Pored higijensko-dijetetske mjere i promjene stila života uglavnom se pristupa liječenju hipertenzije lijekovima Vrste lijekova kojima se liječi hipertenzija su: diuretici, beta-adrenergički blokatori, alfa-adrenergički blokatori, blokatori kalcijskih kanalića, inhibitori enzima angiotenzin-konvertaze, antagonisti angiotenzinskih receptora, ostali lijekovi i kombinacije lijekova.

Kada je riječ o prirodnom preparatu medicina je potvrdila važnu ulogu čurekotovog ulja kao sretstva koje pomaže u liječenju hipertenzije.

Šta su istraživanja pokazala?  – Izdvojili smo nekoliko detaljnijih opisa djelovanja čurekotovog ulja u regulaciji krvnog pritiska.

Hipertenzija povećava rizik za razne kardiovaskularne bolesti, uključujući moždani udar, koronarnu arterijsku bolest, zatajenje srca i periferne vaskularne bolesti. Porast oksidativnog stresa povezan je s patogenezom hipertenzije. Povećanje krvnog pritiska nastaje zbog neravnoteže između obrambenih mehanizama antioksidanata i stvaranja slobodnih radikala. Prekomjerna proizvodnja reaktivnih kisikovih vrsta smanjuje bioraspoloživost dušičnog oksida što dovodi do endotelne disfunkcije i kasnijeg povećanja ukupne periferne otpornosti. Hipertenzija može uzrokovati nekoliko simptoma dok ne dostigne naprednu fazu i ne predstavlja ozbiljne zdravstvene probleme sa doživotnim posljedicama. Za hipertenzivne pacijente potrebno je da uzimaju lijekove za života da bi kontrolirali hipertenziju i sprečili komplikacije. Neki od ovih lijekova su skupi i mogu imati neželjene reakcije. Stoga je pravovremeno ispitati naučne, besplatne terapije koje su efikasnije i sa minimalnim neželjenim efektima. Dokumentirano je da Nigella sativa (ČU) i njegovi aktivni sastojci pokazuju antioksidativna, hipotenzivna, blokadu kalcijevih kanala i diuretička svojstva koja mogu doprinijeti smanjenju krvnog pritiska. To sugeriše potencijalnu ulogu ČU u upravljanju hipertenzijom, pa bi stoga trebalo provesti više studija kako bi se procijenila njegova učinkovitost.

Otkriveno je da je ulje dobiveno hladnim cijeđnjem iz sjemenki čurekota bogato polifenolima i tokoferolima. Sjemenke sadrže 36–38% fiksnog ulja, 0,4–2,5% esencijalnog (isparljivog) ulja, proteina, alkaloida i saponina. Fiksno ulje sastoji se uglavnom od masnih kiselina, naime linoleinske, oleinske, palmitinske i stearinske kiseline. Thimookinon (TQ) je farmakološki najaktivniji sastojak koji se obilno (30–48%) nalazi u čurekotu, zajedno s njegovim derivatima kao što su ditimokinon, timohidrokinon i timol.

Čurekotovo ulje je poznato po svojim snažnim antioksidacijskim svojstvima što jedana od osnovnih vrlina u borbi protiv visokog krvnog pritiska (VKP).

Uloga oksidativnog stresa u hipertenziji:

Slobodni radikali posjeduju jedan ili više neparnih elektrona u svojim vanjskim elektronskim orbitama. RVK (reaktivne vrste kisika) kao što je superoksidni anion, hidroksilni radikal (OH-), hidrogen peroksid (H2O2) i Singlet (atomarni) kisik (1O2) su visoko reaktivni. Slobodni radikali i RVK nastaju kontinuirano u normalnom fiziološkom procesu. Međutim, pretjerana proizvodnja dovodi do oksidativnog stresa s povećanjem stvaranja slobodnih radikala dušiko-kisikovih derivata, kao i smanjenjem antioksidacijskog kapaciteta.

Oksidativni stres nastaje kada postoji neravnoteža između proizvodnje RVK-a i antioksidacijskog sistema odbrane u korist pomenutog. Povećanje stvaranja slobodnih radikala povezano je sa smanjenjem stvaranja NO. Povišena razina MDA u serumu pronađena u hipertenzivnih bolesnika sugerira vezu s povećanim oksidativnim stresom.

Istraživanja su pokazala da hipertenzija može biti posljedica povećane proizvodnje RVK-a. Oksidativni stres može igrati vitalnu ulogu u razvoju hipertenzije pomoću sljedećih

mehanizama: pojačana sekvestracija NO-a RVK-om, formiranje produkata peroksidacije lipida i iscrpljivanje kofaktora NOS-a (tetrahidrobiopterin). Konačno, može prouzrokovati funkcionalne i strukturne promjene na vaskularnoj stijenci i krvnim žilama. Ove vaskularne promjene mogu biti posredovane na nekoliko načina, uključujući izravno oštećenje endotelnih i vaskularnih stanica glatkih mišića, efekte na eikosanoidni metabolizam endotelnih ćelija, izmijenjeno redoks stanje, povećanje koncentracije slobodnog kalcijuma u stanicama i stimulacija upalnih procesa.

Tačan mehanizam, kako čurekotovo ulje i regulacija krvnog pritiska djeluju, nije u potpunosti poznat. Antihipertenzivni efekti ČU mogu biti posljedica mnogih aktivnih spojeva, a svaki ima različite mehanizme djelovanja. Nekoliko je mogućih mehanizama uključenih u smanjenje VKP, koji uključuju učinak depresije srca, svojstvo blokiranja kalcijumskih kanala i diuretski učinak.

Prethodne studije su objavile da čurekotovo ulje smanjuje i arterijsku krv i srčani ritam. Učinci ČU na VKP i otkucaje srca preokrenuli su ciproheptadin (neselektivni blokator receptora serotonina) i atropin (antimuskarinski M2 agens). Ovaj nalaz sugerira da su zaštitni učinci ČU bili uglavnom centralno posredovani direktno ili indirektno mehanizmima koji uključuju serotoninergičke i muskarinske receptore

Dokumentiran je da bi timol, još jedno aktivno sredstvo ČU-a mogao smanjiti krvni udio djelovanjem na kalcijeve (Ca2 +) ionske kanale. Istraživači Peixoto-Neves i dr. su izvijestili da timol stvara opuštanje ovisno o dozi u aorti izoliranoj od štakora. Opuštanje neovisno o endotelu, izazvano ČU-m, može se posredovati mehanizmima koji uključuju inhibiciju oslobađanja Ca2 + iz sarkoplazmatskog retikuluma, smanjenu Ca2 + osjetljivost kontraktilnog sistema i / ili blokadu priliva Ca2 +kroz membranu.

Bubreg igra vitalnu ulogu u kontroli VKP-a i u patogenezi hipertenzije. Istraživač Zaoui i dr. su naveli da je 0,6 ml / kg ČU tokom 15 dana uzrokovalo porast diureze u SHR od 16%. Diuretski učinak ČU bio je uporediv sa 5 mg / kg furosemida, što je diuretik visokog učinka. Diuretički učinak povezan je s povećanjem izlučivanja Na +, K +, Cl- i uree u urinu. To sugeriše da ČU može smanjiti krvni tlak svojim diuretičkim djelovanjem. Smanjenje sadržaja elektrolita i vode što dovodi do smanjenja volumena krvi, što naknadno smanjuje rad srca, jedna je od glavnih odrednica regulacije VKP-a. U drugom istraživanju ekstrakt čurekota je takođe pokazao slične rezultate s povećanjem brzine glomerularne filtracije, urinarnog i izlaznog elektrolita. Rennin-angiotenzin-aldosteron (RAA) mogu doprineti regulisanju VKP-a kontrolom volumena krvi i perifernog vaskularnog otpora. Međutim, uočeni efekti ČU niti imaju utjecaj na ACE u plazmi niti na reninske SHR-ove nakon 20 dana liječenja. Stoga, čini se da antihipertenzivno djelovanje ČU-a ne ovisi o RAA sistemu. Ipak, treba provesti više studija za ocjenu ove hipoteze.

Zaključak – čurekotovo ulje i regulacija krvnog pritiska

Kardiovaskularnim zaštitnim efektima čurekotovo ulje u regulaciji krvnog pritiska doprinose mnoštvo njegovih aktivnosti, uključujući srčani depresiv, diuretik, blokadu kalcijevih kanala i antioksidacijska svojstva. ČU je perspektivna ljekovita biljka s mnogim ljekovitim svojstvima. Različite studije su dokumentovale zaštitne efekte ČU na kardiovaskularni sistem protiv štetnih učinaka različitih RVK, štiteći srce od kardiotoksičnosti, kao i smanjujući štetne efekte usled RVK koji su uključeni u hipertenziju. Čurekotovo ulje se koristi kao tradicionalni lijek za liječenje hipertenzije već duži niz godina bez izvještaja o štetnim posljedicama. I dalje se vrše studije na ljudima da bi se potvrdila njegova djelotvornost. Važno je područje za daljnja istraživanja i razvoj za kombiniranje ČU-a s drugim antihipertenzivnim lijekovima radi ispitivanja njihovih mogućih sinergističkih učinaka i poželjnih farmakoloških svojstava.

Prenosimo izvještaj sa istraživanjaČurekotovo ulje i regulacija krvnog pritiska

Učinak ekstrakta sjemena Nigella sativa za hipertenziju kod starijih osoba: na osnovu nasumičnog odabira.

Sjeme Nigella sativa L. (N. sativa) ili sjeme čurekota korišteno je kao tradicionalni lijek za širok raspon bolesti, uključujući hipertenziju ili visoki krvni pritisak. Jedna od studija provedenih kako bi se istražilo djelovanje ulja N. sativa na krvni tlak (VKP) kod zdravih dobrovoljaca. U dvostruko slijepoj, randomiziranoj studiji, 70 zdravih dobrovoljaca u dobi od 34 do 63 godine sa sistoličkim VKP od 110 do 140 mmHg i dijastoličkim AT od 60 do 90 mmHg nasumično su raspoređeni kako bi primili 2,5 ml ulja N. sativa ili placebo dva puta na dan 8 tjedana. Određeni su sistolički i dijastolni VKP, indeks tjelesne mase i razine krvi aspartat transaminaze, alanin transaminaze, alkalne fosfataze, kreatinina i ureje u krvi u početnoj i krajnjoj tački. Rezultati su pokazali da su u skupini koja je primala čurekotovo ulje sistolni i dijastolni značajno smanjeni u usporedbi s početnom i placebo skupinom na krajnjoj tački. Ostali parametri nisu se značajno promijenili u obje skupine na krajnjoj točki. Nisu prijavljeni štetni učinci. Zaključno, oralna dnevna primjena 5 mL N. sativa ulja zdravim dobrovoljcima tijekom 8 tjedana snižava sistoličke i dijastolne VKP bez ikakvih štetnih učinaka.

Čurekotovo ulje i regulacija krvnog pritiska

Izvor:

Čurekotovo ulje i regulacija krvnog pritiska

hindawi.com – Komplementarna i alternativna medicina zasnovana na dokazima (eCAM) međunarodni je recenzirani časopis sa otvorenim pristupom koji nastoji razumjeti izvore i potaknuti rigorozno istraživanje u ovom novom, no drevnom svijetu komplementarne i alternativne medicine.

National Center for Biotechnology Information, U.S. National Library of Medicine
8600 Rockville Pike, Bethesda MD, 20894 USA (Autorska prava © 2013 John Wiley & Sons, Ltd.)

Prevod i prilagodba

Muamer Dedić

Čurekotovo ulje Čurekotovo ulje 500 ml urekotovo ulje 500ml 3877000313037 5

Čurekotovo Ulje 500 Ml

31.00 BAM

 

 

Categories: